12 tips Hoe overleef je de feestdagen met je samengestelde gezin

In een samengesteld gezin is het vieren van feestdagen niet zo vanzelfsprekend. Rondom Kerst lopen veel emoties al snel hoog op en is de spanning in gescheiden gezinnen vaak voelbaar. Daarbij komt nog dat de feestdagen in 2020 niet zo “Joyfull” zal zijn als voorgaande jaren. Naast de zorgen die er sowieso al spelen in een samengesteld gezin, komt daar bovenop de extra druk van de Corona maatregelen. Wellicht zit je bijvoorbeeld wel voor de zoveelste keer in quarantaine met je samengestelde gezin omdat jullie omstebeurt verkouden zijn. Of hebben jullie, of de ex-partner, te maken met de financiële gevolgen die Corona met zich mee brengt. Bijvoorbeeld omdat je, je baan verloren bent of je zaak hebt moeten sluiten. Lees mee met de 12 tips hoe overleef je de feestdagen met je samengestelde gezin.

Nu we te maken hebben met de tweede lockdown in één jaar, merken we allemaal dat ons geduld op de proef gesteld wordt. We zijn sneller geïrriteerd, voelen weerstand tegen wat er allemaal “moet” en we voelen ons beperkt in onze vrijheid. Als dan ook nog de (bonus)kinderen fulltime thuis zijn tijdens het thuiswerken en er ook nog thuis lesgegeven moet worden, dan is het feest der irritaties compleet! Met de feestdagen voor de deur kan het een uitdaging zijn om het thuis ‘gezellig te houden. Misschien zit je juist tegen de feestdagen op of kijk je er zeker nu naar uit om te verbinden met je samengestelde gezin.

Welke situaties er ook voor jou geldt, hoe zorg je ervoor dat de feestdagen voor jullie samengestelde gezin toch “die fijne tijd” van het jaar wordt…

Je ziet vaak dat elk gezinslid andere overtuigingen en verwachtingen heeft van hoe de feestdagen horen te verlopen. Zijn er tradities die jij vanuit huis hebt meegekregen? Heeft het kerngezin tradities die de kinderen en hun ouders nog steeds willen aanhouden? Of heb je te maken met (bonus)kinderen die juist opstandiger worden rondom de feestdagen? Dat kan nog weleens botsen. Hoe vinden jij en je partner hier je weg in? Is er ruimte om jouw tradities in ere te houden óf is het nodig om nieuwe tradities te bedenken voor jullie samengestelde gezin?

 

12 tips hoe overleef je de feestdagen met je samengestelde gezin

In de afgelopen paar jaar is er een nieuwe traditie geboren op Kerstavond. Mijn vader logeert bij ons zodat we op Kerstavond lekker kunnen dineren om vervolgens in onze foute Kersttrui Kerstfilms te kijken met de kinderen. 1e Kerstdag ontbijten we gezellig samen. Wat we nu hebben bedacht is om met mijn familie een pubquiz te maken en die online met elkaar te doen. Een leuke activiteit voor in de middag samen met de kids en natuurlijk reuze gezellig om connecten.

Van Single tot Bonusmama 12 tips hoe overleef je de feestdagen met je samengestelde gezin

d te zijn met elkaar. Daarna brengen we mijn Bonuszoon bij zijn moeder voor hun kerstdiner.

Op Tweede Kerstdag gaan wij samen met onze dochter ontbijten bij de moeder van mijn bonuszoon i.p.v. dat we met haar hele familie aan het kerstdiner zitten. Mijn bonuszoon gaat dan weer gezellig met ons mee naar huis zodat we ook samen voor het eerst als gezin kunnen gourmetten. Wanneer ik het zo op schrijf is het best een hele planning.

De belangrijkste traditie die ik heb meegekregen van mijn familie hebben wij met Nieuwjaarsdag. Al ruim 60 jaar starten wij het nieuwe jaar met een uitgebreid diner, met de hele familie van mijn moederszijde. Ooms, Tantes, Neven, Nichten en de relaties die daarbij horen. Hoe lastig ook, wij vieren dit jaar de Kerst en Oud en Nieuw niet met de hele familie. We moeten dus op zoek naar een alternatief.

Voor Oud en Nieuw houden we het dit jaar rustig,. Ik mis het alleen nu al dat we niet met onze hele familie het jaar kunnen starten en lekker kunnen dineren. Ondertussen ben ik samen met ons gezin aan het broeden hoe we toch op Nieuwjaarsdag in verbinding kunnen blijven met onze hele familie binnen de Corona maatregelen.

Hebben jullie tradities voor met Oud en Nieuw? En hoe gaan jullie hier dit jaar mee om?

Van Single tot Bonusmama 12 tips hoe overleef je de feestdagen met je samengestelde gezin

12 TIPS; HOE OVERLEEF JE DE FEESTDAGEN MET JE SAMENGESTELDE  GEZIN

1.     Stem met je partner af hoe jullie de feestdagen voor jullie zien; welke verwachtingen hebben jullie en hoe ga je ermee om als het niet gaat zoals je wilt.

2.     Bedenk een plan B als de omgangsregeling niet verloopt zoals afgesproken doordat bijvoorbeeld de andere ouders in quarantine moet.

3.     Geef al voor de feestdagen aan welke traditie jij belangrijk vindt en bespreek hoe jullie/jij hier invulling aan kunnen geven

4.     Zijn de kinderen op jullie dag helemaal niet te genieten? Probeer jezelf er niet gek door te maken. Geef de kinderen duidelijke instructies en doe alsnog wat je hebt afgesproken.

Werkt dit niet, hoe vervelend ook. Plan dan een “kerstdag” op een andere dag met je partner zodat je nog steeds jullie moment hebt.

5.     Onthoudt de kerst GEDACHTEN zit in jezelf; bedenk jullie eigen ritueel waarin bijvoorbeeld dankbaarheid een rol speelt

6.     Ookal heb je nog nooit zovaak met jullie hele gezin bij elkaar gezeten als afgelopen jaar, bespreek met elkaar hoe jullie juist met kerst frisse energie brengen tijdens de feestdagen.

7.     Stel samen met je familie een leuke persoonlijke pubquiz samen zodat jullie online toch leuk met elkaar in contact zijn.

8.     Bereid een plan A, B en C voor en kies op de kerstdag waar jullie als samengesteld gezin behoefte aan hebben.

9.     Met de feestdagen verdiend zelfs de moeilijkste ex relatie een beetje verlichting. Gun elkaar het respect en het voordeel van de twijfel.

10.  Bedenk een ritueel voor jullie samengestelde gezin waar je met Oud & Nieuw bijvoorbeeld “negatieve” dingen achter jullie laten en waarin je wensen/doelen voor het nieuwe jaar opschrijft.

11.  Draai de rollen een keer om en geef de kinderen zelf de ruimte/mogelijkheid om een dagdeel te organiseren waarbij jullie als samengesteld gezin verbinden. Wie weet verbazen de kinderen je nog wel met waar ze zelf mee komen

12.  Mocht al het bovenstaande nu niet bijgedragen hebben aan een fijne tijd in jullie samengestelde gezin. Weet dan, je mag hier verdrietig om zijn, het is heel zwaar en jullie verdienen allemaal beter. Misschien geeft het je wat lucht om te denken; ook deze dagen gaan weer voorbij!

 

Gaat het bij jou in je samengestelde gezin niet zoals je had verwacht. Lees dan ook Leven met een vechtscheiding in je samengestelde gezin; Bonusmama Shirley deelt haar verhaal 

Heb jij je al ingeschreven voor de  bonusmama affirmaties ?

Zou je graag met andere bonunsmama’s in contact willen komen? Volg mij op Instagram en wie weet zie ik jou binnenkort ook bij de ;Kickass Bonusmama Online Sessie’.

Delen op Socials

Serena van Mil van Single tot Bonusmama

Serena van Mil

Serena van Mil

Hi, Wat leuk dat je komt kijken op mijn blog. Ik ben Serena van Mil, 36 jaar, verloofd met mijn grote liefde en bonusmama en mama van twee té leuke kinderen. Wij wonen in Amsterdam met ons samengestelde gezin en onze Perzische kat Princess.

Socials

Facebook
Instagram
YouTube
Pinterest

Instagram

Menu