6 redenen om verjaardagen te vieren met je samengestelde familie

Zelfs als je als ouders met kinderen uit elkaar bent, blijven er feestdagen en feestjes bestaan. Vooral in het begin van de scheiding is dit voor de meeste mensen een complex feit. De kinderen willen vaak niets liever dan hun verjaardag vieren met mama én papa, maar hoe doe je dat als samengesteld gezin op een manier dat iedereen er oké mee is? Wanneer is de tijd rijp om verjaardagen te vieren met je samengestelde familie? Waarom is het überhaupt nodig om de verjaardagen te vieren met je samengestelde familie, het kan toch ook prima apart? Er zijn veel manieren om hiermee om te gaan. Wij hebben een manier gevonden die bij ons past, lees je mee welke 6 redenen om verjaardagen te vieren met je samengestelde familie ons hebben geholpen?

‘Er is altijd wat te vieren’ 

Mijn persoonlijke instelling is dat er altijd wel iets te vieren valt. Van huis uit heb ik meegekregen dat feestdagen, verjaardagen en andere speciale gelegenheden, dagen zijn waar aandacht aan besteed wordt. Sinds mijn partner en ik samen een stel zijn, betekent dit automatisch dat we deze belangrijke feestdagen en verjaardagen samen vieren. Als kersverse bonusmama betekende dit ook dat ik voor het eerst bij de verjaardag van zijn zoon mocht zijn. Ik zeg mogen, want het is niet zomaar vanzelfsprekend dat dit gebeurt; beide ouders moeten hier toch mee instemmen. We waren ruim een half jaar samen en in die tijd heb ik zijn zoon veel gezien en hem leren kennen. Er is een fijne klik ontstaan tussen zijn zoon en mijn familie. Ik heb een grote familie met veel neefjes en nichtjes van zijn leeftijd. Neefjes en nichtjes die hij eerder niet had.

Het leek mij leuk om met mijn familie bij zijn verjaardag te zijn. Mijn partner en zijn ex hebben samen overlegd hoe zij de verjaardag wilde vieren. Zij had ook een vriend en de verjaardag zou de eerste keer zijn dat we allemaal bij elkaar zouden komen. Een kleine mijlpaal in onze relatie.

‘De verhoudingen waren nog niet heel erg warm’

We vierden het bij zijn ex thuis, dit was ook het huis waar zij als gezin nog allemaal samen hebben gewoond. Het huis voelde vooral in het begin beladen. Ik vond het niet altijd prettig om geconfronteerd te worden met hoe hun leven er voor mij uitzag. Andersom kan ik het mij ook voorstellen dat het voor haar ook niet gemakkelijk was om ons allemaal thuis rond te hebben lopen.

De verhoudingen waren nog niet heel erg warm en het was voor iedereen zoeken naar zijn of haar plek in het geheel. De verjaardag werd ruim gevierd, in de tuin stond een groot springkussen en zijn vriendjes konden lekker rondrennen in de grote gedeelde tuin. Het was fijn om niet met zijn alle in het huis te hoeven zitten, zo voelde het alsof we iets meer vrijheid hadden. Best fijn voor de eerste keer.

Dat de communicatie tussen mijn partner en zijn ex niet vlekkeloos verliep werd duidelijk toen we de familie van haar toenmalige vriend binnen zagen lopen.
Huh, was dit afgesproken? Mijn partner gaf aan van niets te weten. Het werd een ongemakkelijke situatie, mede omdat mijn familie bij de verjaardag aanwezig wilde zijn en ik ze had verteld dat dit niet ging. Ik voelde mij gepasseerd. Er was niet duidelijk gecommuniceerd over het uitnodigen van extra familie. Zijn ex gaf aan dat mijn familie ‘gewoon’ welkom was. Ik merkte bij mijn partner de teleurstelling, zijn zoon had gevraagd of mijn neefjes en nichtjes nog zouden komen.

Dit was voor mij de bevestiging dat mijn familie open stond voor onze samengestelde familie

Het feestje was al in volle gang, maar ondanks dat heb ik mijn familie opgebeld en hen gevraagd of ze het leuk zouden vinden om alsnog langs te komen.  Vol verbazing was ik toen ik hoorde dat zij dit zagen zitten. Mijn familie stond ineens op de stoep. Ik voelde mij enorm trots. Het voelde als support voor mij, mijn partner en voor zijn zoon. Mijn ouders hadden een bloemetje meegenomen voor de gastvrouw, zijn ex. Een mooi gebaar, iets waar ik nog steeds erg dankbaar voor ben. Dit was voor mij de bevestiging dat mijn familie open stond voor onze samengestelde familie. De bereidheid om mee te gaan in onduidelijkheid, miscommunicatie en daar het beste van te maken in het belang van zijn zoon, onze relatie en van mij.

Ondanks dat we allemaal toch stiekem op onze eigen eilandjes bleven, voelde het als een fijne familie mix. Iedereen was ontspannen, haar toenmalige vriend speelde met alle kinderen mee, ik had mijn schmink spullen mee gebracht om het feestje op te leuken en mijn partner en zijn ex konden er samen zijn voor hun jarige zoon. Zijn 6e verjaardag en daarmee zijn eerste verjaardag, waar hij ineens een heleboel ‘familie’ erbij heeft gekregen, was geslaagd. Met een grote glimlach en een rood bezweet gezicht van al het harde spelen kon hij zoals vanouds samen met zijn mama en papa op de foto.

De foto die zijn kersverse bonusmama van hen maakte.

‘Je hebt als gescheiden ouders elkaar nodig om het contact tussen je nieuwe relatie en de kinderen goed te laten gaan’

Het is niet altijd gemakkelijk en dat hoeft ook niet. Elke scheiding en elk gezin is weer anders en toch blijft er één ding gelijk, de kinderen.

Als er een gezamenlijk doel is om het beste te doen voor de kinderen, dan is dat een mooi uitgangspunt om te kijken wat er wél haalbaar is.

Je hebt als gescheiden ouders elkaar nodig om het contact tussen je nieuwe relatie en de kinderen goed te laten gaan. Als zijn ex niet had opengestaan voor mij, dan had zijn zoon zich niet open kunnen stellen naar mij of mijn familie. Dan was het niet gelukt om zijn verjaardagen samen te vieren. De loyaliteit van kinderen naar hun ouders is daarvoor te sterk.

Het streven is om te kijken of we belangrijke dagen voor zijn zoon, zoals Sinterklaas, Kerst en verjaardagen, samen kunnen vieren. Het is een enkele keer niet gelukt, bijvoorbeeld doordat er wrijving was tussen mijn partner en zijn ex. Dit diende dan eerst opgelost te worden voordat je weer ‘samen’ verder kan. Als er goed gecommuniceerd wordt naar elkaar en de kinderen, dan is het helpend om te accepteren dat het soms niet lukt. Het kan allemaal niet perfect, maar hoe relaxed is het als je het jezelf en je kinderen kan gunnen om er meer ontspannen mee om te gaan?

6 redenen om verjaardagen te vieren met de samengestelde familie

1. De kinderen hoeven geen van hun ouders te missen

Voor een kind in een samengesteld gezin is het een groot cadeau als de verjaardag van hem/haar gevierd kan worden met beide ouders. Zo hoeft hij/ zij geen van de ouders te missen op deze speciale dag.

2. Jullie voorkomen (mogelijk) loyaliteitsconflicten bij de kinderen

Voor jullie (bonus) ouders is het waarschijnlijk keihard werken om ‘gezellig’ bij elkaar te zijn en wat een mijlpaal is dit als het lukt! Waarom? Omdat jullie op deze manier de kind(eren) helpen door te laten zien dat jullie elkaar accepteren en dat de kind(eren) bij beide ouders en  bonusouders mogen zijn. Jullie kind hoeft zo niet te kiezen!

3. De kinderen hoeven zich geen zorgen meer te maken of de volwassen zich wel gedragen

Het is voor de (bonus) kinderen fijn om te zien en te weten dat de samengestelde families van hem/haar in één ruimte kunnen zijn en elkaar kunnen tolereren.

Waarom? Het is voor kinderen vaak al spannend genoeg om hun verjaardag te vieren. Lukt het jullie om elkaar te verdragen dan hoeven de kinderen zich daar geen zorgen over te maken én dan hoeven ze ook niemand teleur te stellen op hun verjaardag!

4. De kinderen leren dat zij nog steeds belangrijk zijn voor ouders én hun bonusouders

Jullie geven als samengestelde families het goede voorbeeld aan de (bonus) kinderen door te laten zien dat, zelfs na een scheiding, hard werken loont en het mogelijk is om samen te werken als (bonus)ouders van de kinderen. Als collega ouders, als een team. Laat de ex- relatie en persoonlijke pijn voor wat het is en focus op hoe jullie als (bonus) ouders deze verjaardag kunnen rocken voor de kinderen.

5. De kinderen ervaren dat hun bonusouder open staat voor zijn/haar familie

De kinderen ervaren dat hun bonusouders bereidt zijn om contact te leggen met hun beide ouders en belangrijke familie, dit geeft de relatie met de kinderen ongetwijfeld een boost. Waarom? Omdat ondanks dat kinderen loyaal zijn aan hun ouders en familie, ze op den duur ook zullen herinneren hoe jij deel hebt genomen aan deze belangrijke momenten voor hen!

6. Na de verjaardag kunnen jullie allemaal weer uitkijken naar rust van elkaar

Na de verjaardag zijn de volwassenen vast weer toe aan afstand. Iedereen kan dan weer even bijkomen van de intensiteit van het contact.

Totaal begrijpelijk en zeker aan te raden. Maar weet je wat het fijne dit keer is?

Dat jullie weten dat jullie dit kunnen! BAM YOU ROCK!

Hoe vieren jullie feestdagen en verjaardagen als samengesteld gezin? Wat helpt jou/ jullie hierin? Leuk als je het met mij wilt delen via mijn social kanaal.

Disclaimer: Natuurlijk is elke scheiding en elk samengesteld gezin anders. Ik begrijp dat er zeker niet in alle situaties verjaardagen samen gevierd kunnen worden. Deze blog is dan ook bedoeld als bewustwording, wat kan er wél in het belang van de kinderen.

Lees ook: Goed voor jezelf zorgen als bonusmoeder? 7 tips voor jouw Bonus Mama Blues day

Featured image by Daria Shevtsova from Pexels

Geplaatst in: Samengesteld gezin

Over mij

Ik ben Serena van Mil, 39, oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’, gezinscoach en columnist bij Fabulous Mama. Ik ben Bonusmama van Dymar (15) en Mama van Charlie-Fay (6) en Aiden Jaxx (1), samen met mijn verloofde leven wij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.