Bonusmama met een kinderwens

Het leven als bonusmama gaat je best wel goed af, maar toch mist er iets. Je bent een bonusmama met een kinderwens; hoe ga je dit gesprek met je partner aan? Wanneer begin je over het onderwerp “een baby van jullie samen?” En wat nu als jullie leven in een samengesteld gezin tot nu toe niet zo makkelijk is verlopen, kies je dan samen voor een baby? Lees mee, hoe wij dit hebben aangepakt toen ik een bonusmama met een kinderwens was en wie weet helpen deze tips jou ook om het gesprek aan te gaan en tot een overwogen keuze te komen!

  

‘Het leek mij leuk om jong aan kinderen te beginnen, toch liep dit anders’

 

Ik had al een kinderwens vanaf dat ik 25 jaar oud was. Het leek mij leuk om jong aan kinderen te beginnen, toch liep dit anders. De relaties die ik heb gehad waren goed en leerzaam, maar niet sterk genoeg om een kinderwens in vervulling te laten gaan. Soms moet je jouw verwachtingen bijstellen en kan het zo maar zijn dat je een ander pad moet bewandelen. Dit voelde voor mij ook zo toen ik eerder bonusmama werd dan mama. Dat pad had ik niet zien aankomen. Ik heb vanaf het begin van onze relatie met mijn huidige partner gedeeld dat ik een bonusmama was met een kinderwens. Ik vond het voor mijzelf belangrijk om te weten hoe mijn partner over mijn kinderwens dacht, gezien het feit dat hij al een zoon heeft. Ik wilde weten of hij er open voor zou staan Ondanks dat er geen garanties zijn. Zo niet, dan was dat oprecht een overweging voor mij om de relatie niet voort te zetten Gelukkig was hij er erg duidelijk in. Hij zag mij wel als potentiële moeder van zijn 2e kindje. Daar zat ik dan, een bonusmama met een kinderwens!

 

‘Op een dag moest zijn ex in ons huis zijn en juist zij vond net die test’

 

Nadat we ongeveer 2 jaar samen waren, begon het gesprek zich steeds vaker aan te dienen. Ik was inmiddels 31 jaar en ik voelde mij onrustig. Zijn zoon was al 7 jaar en ik wist ook dat hoe langer we zouden wachten hoe meer tijd er tussen hem en de baby kwam te zitten. Zou hij het dan nog wel leuk vinden om een broertje of zusje te krijgen? Daarnaast woonde we niet samen en was het niet realistisch dat dit snel zou gaan gebeuren. Het was een ingewikkelde periode. We merkten ook dat onze omgeving zich steeds vaker begon af te vragen of we samen een kindje zouden willen. Onbedoeld voel je dan toch extra druk. Ja, dat wilden wij, maar niet nu!

Er is een moment geweest dat we voor de zekerheid een zwangerschapstest in huis hadden. Tja, je weet nooit hoe dingen kunnen lopen. Op een dag moest zijn ex in ons huis zijn en juist zij vond nou net die test (en nee, deze hadden we niet klaar gelegd om gevonden te worden) Mijn partner ontving, voor ons, uit het niks berichtjes over of wij een kinderwens hadden. Super ongemakkelijk, iets wat zij ongetwijfeld niet wilden zien en ook niet iets wat wij per se in dit stadium wilden delen. Ik vond het lastig dat er een soort van verantwoording afgelegd moest worden aan iets wat zo intiem is.

 

‘Het enige wat ik kon doen was vertrouwen op mijn gevoel dat ik de juiste man was tegen gekomen, bouwen aan onze relatie en hopen dat het mij ook gegund was’

 

Ondanks dat mijn partner en ik het gesprek over onze kinderwens vrij snel hebben gevoerd, heeft het veel tijd gekost voordat we er daadwerkelijk voor konden gaan. De redenen waren logisch en goed te begrijpen: we hadden geen gezamenlijke woning, niet de financiële middelen en we moesten nog erg wennen aan het samengestelde gezinsleven. Toch bracht het voor mij als vrouw onrust met zich mee. Je hebt geen garanties in het leven, maar ik werd wel steeds ouder. Zo weet je ook niet of het je gegund is om in verwachting te raken en hoelang dat kan duren. Het enige wat ik kon doen was, vertrouwen op mijn gevoel dat ik de juiste man was tegen gekomen, bouwen aan onze relatie en hopen dat een ‘eigen’ gezin mij ook was gegund.

Als je in een situatie zit waarbij er veel onrust is in jullie samengesteld gezin, dan kan het zo zijn dat dit alle aandacht opslokt en zelfs dat de kinderwens bij je partner wellicht veranderd. Hoe ga je daar dan mee om? Wat als je merkt dat de kinderen van jouw partner jou niet accepteren als hun bonusmama? Kies je dan juist voor een kindje voor jullie samen? Dit zijn moeilijke onderwerpen zonder een pasklaar antwoord. Er is zelden zoiets als het juiste moment, je kunt het niet altijd plannen zoals je het zelf graag wilt. Toch kun je veel factoren wel beïnvloeden door de juiste mindset te creëren en te zorgen voor de juiste omstandigheden.

De wens voor een kindje van jullie samen is voor jou net zo bijzonder als voor alle andere moeders. Door jullie samengestelde gezin voelt het ingewikkelder omdat er verschillende belangen zijn waar jij of jouw partner rekening mee hebben te houden. Deze blog is vooral bedoeld om je te sterken als vrouw, als bonusmama én als mama to be.

 

Bonusmama met een kinderwens, 6 tips voor een goed gesprek met je partner

 

1. Wees eerlijk tegen jezelf en je partner;

je hoeft jezelf niet in bochten te wringen om het voor de ander goed te willen doen. Wees eerlijk tegen jezelf en je partner. Heb jij een grote kinderwens, maak dit bespreekbaar. Deel met je partner hoe jij tegenover kinderen staat, hoe jij het voor je ziet, ook als jullie misschien niet in de meest ideale omstandigheden zitten mag dit gesprek er zijn. Daarbij is het ook fijn om te bekijken wat de kinderwens in een samengesteld gezin nog meer voor jou betekent. Geeft het jou bijvoorbeeld voor jouw gevoel meer positie in jullie samengestelde gezin? Deze gedachten kunnen opspelen: wees er niet bang voor maar ontken het ook niet. Hoe eerlijker je naar elkaar kunt zijn, hoe beter je het ook kunt relativeren.

 

2. Bespreek jouw onzekerheden/ gedachten;

‘Een mogelijke onzekerheid die je kunt ervaren is: “Maar hij heeft alles al een keer meegemaakt, is het dan nog wel bijzonder?” Ervan uitgaande dat elke zwangerschap weer anders is, is het voor hem de eerste keer met jou. Je kunt je er soms verdrietig over voelen dat jullie het niet samen voor het eerst mee maken. Hoe lastig ook, je verandert het feit niet. Je mag het echt wel even voelen, maar laat je er niet door gek maken. Er zitten ook veel voordelen aan; zo weet hij wat jullie te wachten staat en kan hij jou goed bijstaan in deze periode.

3. Geef je partner de ruimte voor zijn gevoelens;

Net als dat jij met onzekerheden zit, kan je partner deze ook hebben. Voelt je partner zich misschien schuldig tegenover de andere kinderen als er nog een kindje bij komt? Is je partner bang dat er mogelijk in de toekomst nog een scheiding kan plaatsvinden en denkt hij nu al na over deze consequenties? Je partner heeft een scheiding te verwerken gehad en weet ook hier alle in’s en out’s van. Logisch dat deze gevoelens hem kunnen benauwen. Door bewust te zijn dat deze gevoelens/angsten er kunnen zijn, helpt het jullie ook om een zo open mogelijk gesprek te voeren.

4. Maak een plan;

Als de kinderwens er bij jullie beide is, kijk dan hoe en wat er geregeld moet worden voordat jullie er klaar voor zijn. Is het eerst nodig om voor stabiliteit in ‘jullie’ relatie te zorgen? Loopt het niet lekker in jullie samengestelde gezin? Kijk dan wat er voor jullie nodig is om de omstandigheden zo gunstig mogelijk te maken. Wat is voor jullie goed genoeg? Creëer overzicht voor jezelf en stel doelen.

5. Vertrouw op je intuïtie;

Jouw intuïtie is je grootste kracht. Het rustige, zelfverzekerde stemmetje van binnen weet vaak welke keuze het moet maken. Ken jij dit stemmetje van jezelf? Zo ja, vertrouw erop dat, ondanks dat je hoofd misschien iets anders zegt, dit stemmetje het vaak bij het juiste eind heeft. Ken je dit stemmetje nog niet van jezelf? Probeer dan tijd te investeren om dit stemmetje te leren kennen, bijvoorbeeld door te mediteren of te wandelen in een rustige omgeving en luister wat het te vertellen heeft. Vaak sta je nog verbaasd dat je zelf het antwoord al weet en hoe bevrijdend het voelt om ernaar te luisteren. Ben jij klaar voor een kindje met je partner in jullie samengestelde gezin? Is dit de situatie waarin jij bereid bent als bonusmama je kinderwens in vervulling te laten gaan, met alles wat daarbij komt kijken? Wat zegt het stemmetje jou?

 6. Je kan altijd jezelf afvragen ‘Wat als jullie nu zwanger zouden zijn’;

Soms willen we graag alles kunnen plannen en wachten we tot het perfecte moment. Nu is dat natuurlijk ook heel fijn, want dan heb je de controle en kan jij je goed voorbereiden. Maar wat nou als je er onverwachts achter komt dat je zwanger bent? Als je je dit voor kan stellen, voel je vaak ook of dat goed zou zijn. Of breekt het zweet je ineens uit? Of misschien voelt het wel helemaal niet als een moeilijk beslissing.

 

Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog of wil je graag jou verhaal met mij delen n.a.v. dit onderwerp? Dat kan! Via mijn contactformulier of via mijn social mediakanalen Instagram en Facebook

 

Lees ook; Goed voor jezelf zorgen als bonusmoeder? 7 tips voor jouw Bonus Mama Blues day

Photo by Just Name from Pexels

 

Geplaatst in: Mama

Over mij

Ik ben Serena van Mil, 39, oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’, gezinscoach en columnist bij Fabulous Mama. Ik ben Bonusmama van Dymar (15) en Mama van Charlie-Fay (6) en Aiden Jaxx (1), samen met mijn verloofde leven wij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.