De ex op social media, hoe ga je daarmee om? Lees hier de 6 tips

Omgaan met je ex op social media

Social media en (ex) relaties, deze twee hebben wat mij betreft een haat – liefde verhouding met elkaar.

Want laten we eerlijk zijn social media is toch wel dé manier om wereldkundig te maken dat jij en je lief een stel zijn. De meest romantische en lieve foto’s deel je met je vrienden om te laten zien hoe gelukkig jullie zijn, althans meestal. Tegelijkertijd zit er een andere zijde aan al die gelukkige berichten want hoe ga je om met social media als je te maken krijgt met de ex?

‘Een klein social media verzoek van de ex voelde als een grote stap’ .

Nadat mijn partner en ik naar elkaar hadden uitgesproken dat we samen wilden zijn, was de volgende stap dit feit delen. Met social media als vriend hebben wij ook onze status veranderd, iedereen mocht het weten; wij zijn samen een stel!

Al snel kreeg ik een uitnodiging via Facebook of ik vrienden wilde worden met zijn ex. Dit was voor mij de eerste keer dat ik na moest denken over wat ik hier zelf in wilde. Moest ik haar verzoek accepteren of niet? Ik wist dat mijn partner haar nog op zijn Facebook had. Ze zag daardoor ook alle foto’s van ons leven samen. Waarom wilde zij mij dan ook als vriend? Het voelde als een lastige keuze.

Ex op Facebook

Een klein verzoek van de ex op Facebook voelde voor mij als een grote stap. Wilde ik haar zo dicht bij laten komen? Honderd en één vragen kwamen er bij mij naar boven. Waar doe ik goed aan? Na het wikken en wegen heb ik ervoor gekozen om haar te accepteren als Facebook vriend. Ze is de moeder van zijn zoon, ik wilde positief blijven en het een kans geven.

Het bleek toch lastiger dan ik had gedacht. Ineens werden er reacties geplaatst onder mijn foto’s die op mij dubbelzinnig en vrijpostig over kwamen. Ik kreeg het gevoel dat ik niet meer de foto’s van ons kon delen omdat ik daarmee de ex zou kwetsen of dat ik een reactie kreeg waar ik mij niet prettig bij voelde. Het werd onderwerp van gesprek in de relatie tussen mij en mijn partner, iets waar we beide niet op zaten te wachten.

“Social media laat een beeld zien van hoe mooi het leven van de ander is”

Andersom kreeg ik ook een kijk in haar leven. Ondanks dat ik het niet wilde, beïnvloedde dit mijn gevoel. Social media laat een beeld zien van hoe mooi het leven van de ander is. Het maakte mij onzeker over mijn rol en positie naar mijn partner. Was hij wel blij met mij? Ze waren duidelijk nog zoveel in contact met elkaar, zouden ze niet opnieuw willen beginnen? Waarom deed ik mijzelf dit aan? Om gek van te worden!

Social media ex-it

Ik heb veel geleerd van deze periode. Social media is leuk maar het droeg in onze situatie niet bij aan een ‘gezonde afstand’ en het maakte op sommige momenten het opbouwen van een nieuwe relatie onnodig ingewikkeld. Er is een punt gekomen dat de relaties over en weer in ons samengestelde gezin moeizaam verliepen waarbij het ons beter leek dat we het contact via social media zouden afschermen. Ondanks dat het niet leuk was, was het de beste keuze die we voor die periode konden maken. Social media ex-it, dit gaf rust aan ons allemaal.

.

6 tips hoe om te gaan met de ex op social media

1. Bedenk goed waarom je de ander toevoegt of accepteert op jouw sociale media.

Een paar vragen die je kunnen helpen bij de keuze om de ex toe te voegen of te accepteren:

Heeft het toevoegen of accepteren een toegevoegde waarde voor jou of is het alleen zodat je een kijkje krijgt in het leven van de ander? Is het een belangrijke stap voor je relatie met jouw partner? Hoe denkt hij/ zij erover als jij de ex toevoegt? Ben je er zelf klaar voor om alles te zien van de ander?

2. Ontvolgen via Facebook

Als je de ander hebt toegevoegd of geaccepteerd maar je niet geconfronteerd wilt worden met berichten, dan kan je altijd iemand ontvolgen waardoor je de berichten niet meer ziet. De ander krijgt hier geen bericht van. De ander ziet nog wel jouw berichten.

3. Ga niet stalken

Je zult dagen er tussen hebben zitten dat je niet lekker in je vel zit. Houd jezelf in de hand en ga niet obsessief op het account van de ex kijken. Geloof mij, je voelt je er niet beter door en het is zeker niet van meerwaarde voor je relatie.

4. Deel je geluk en wees bewust

Als je er toch voor gekozen hebt dat jullie allemaal vrienden kunnen zijn op social media, dan gebeurd het dat je geconfronteerd wordt met foto’s en berichten van de ander. Het is natuurlijk fijn om je geluk te delen en dat moet je ook zeker doen, wees je bewust en bedenk af en toe ook wat dit met de ander kan doen. Zo voorkom je onaangename reacties en / of ruzies.

5. Maak afspraken met je partner

Hoe je het ook went of keert je zult het gesprek aan moeten gaan met je partner over het social media contact. Dit is niet bedoeld om je partner te vertellen hoe hij om moet gaan met zijn ex op social media maar meer als opening voor het gesprek. Hoe kunnen jullie je er samen prettig bij voelen. Als er pubers in jullie samengestelde gezin zijn dan gebruiken zij waarschijnlijk ook social media. Zij zien ook de contacten tussen hun ouders en jou als bonusmoeder. Des te belangrijker om het goede voorbeeld te geven. Stel met elkaar wat basisregels en/of grenzen zodat het contact positief kan blijven.

6. Ontvriend

Heb je geprobeerd om er het beste van te maken maar werkt het niet voor jou, dan is er altijd de ontvriend knop. Misschien was het nog te vroeg en lukt het je op een ander moment beter. En mocht je wat lef over hebben dan is het net zo netjes om de ander te laten weten dat je gaat ontvrienden. Ongemakkelijk gesprek, maar wel eerlijk.

En voel je niet schuldig want het zou zomaar voor jullie allemaal zijn de beste keuze kunnen zijn.

Hoe ga jij om met social media in jullie samengestelde gezin? Deel gerust je bericht met mij op mijn Instagram of mijn andere socials

 Lees ook: Goed voor jezelf zorgen als bonusmoeder? 7 tips voor jouw Bonus Mama Blues day

Delen op Socials

Serena van Mil van Single tot Bonusmama

Serena van Mil

Serena van Mil

Hi, Wat leuk dat je komt kijken op mijn blog. Ik ben Serena van Mil, 36 jaar, verloofd met mijn grote liefde en bonusmama en mama van twee té leuke kinderen. Wij wonen in Amsterdam met ons samengestelde gezin en onze Perzische kat Princess.

Socials

Facebook
Instagram
YouTube
Pinterest

Instagram

Menu