Goed voor jezelf zorgen? 7 tips voor bonusmoeders

Goed voor jezelf zorgen? 7 tips voor bonusmoeders

Het is vaak lastig uitleggen hoe wij ons leven als samengesteld gezin/ familie vormgeven. De afgelopen jaren zijn met vlagen een rollercoaster van emoties geweest. Het was niet altijd gemakkelijk om de juiste weg te kiezen die ons allemaal past. Onze weg is zeker dynamisch, hobbelig en af en toe een ware soap te noemen. Veel mensen vragen zich vaak af hoe we het met elkaar volhouden. Sommigen hadden het allang opgegeven of zich er niet eens aan willen branden. Ik snap ze wel, als ik mijzelf af en toe hoor praten, kan ik mij ook echt wel eens afvragen waar ik de kracht en energie vandaan haal. Als bonusmoeder in ons gezin wordt het mij soms ook wel eens even te veel. Hoe ik daar mee om ga?  Lees mee; goed voor jezelf zorgen, 7 tips voor bonusmoeders en wie weet zorg jij straks ook goed voor jezelf als bonusmoeder.

“Het is voor mij een ‘struggle’ om te doen wat goed voor mij is.”

Als er één ding is wat ik als bonusmoeder veel doe, dan is het continu afwegen en aanpassen naar wat de situatie van mij verlangt. In een samengesteld gezin krijg je te maken met kinderen, een ex en ‘oude koeien’ waar je jezelf omheen moet manoeuvreren om nog een beetje in balans te blijven. Mijn voordeel is dat ik dit van nature al doe en deze vaardigheid ook heb ontwikkeld in mijn werk als ambulant gezinswerker. Het nadeel voor mij is, dat ik hiermee mijn eigen grenzen nogal voorbij ren. Hoewel ik ergens wel weet dat het niet handig is om je altijd aan te passen aan de ander is het voor mij ook gewoon echt een ‘stuggle ‘om te doen wat goed voor mij is.

Gelukkig ken ik mijzelf best goed en weet ik dat, op het moment dat ik teveel van mijzelf heb gevraagd, ik dit dubbel en dwars terugkrijg. Om de emotionele uitspattingen die daarmee gepaard gaan een beetje onder controle te houden, plan ik met enige regelmaat een heuse;

BONUS MAMA BLUES DAY!

Een dag die ik in het leven heb geroepen wanneer het allemaal even niet meer zo zonnig lijkt.

Het gebeurd eens in de zoveel tijd dat de rek uit mijn elastiek is. Dan heb ik wat tijd nodig om mijzelf terug te vinden en weer zen te zijn met alles in mijn leven. Het klinkt misschien zwaar maar ik zie het vooral als zelfzorg. Ik hoor je denken, maar is het niet beter om te voorkomen dat je deze dag nodig hebt? Jep dat is het zeker, maar ik heb ook geleerd dat in een samengesteld gezin het nooit perfect zal zijn en dat deze dagen blijven komen. In het begin had ik meer tijd nodig om bij te tanken dan nu, dat veranderd wel. Het zoeken naar balans blijft belangrijk. Met de ‘Bonus Mama Blues Day’ maak ik tijd vrij voor mijzelf om even te bezinnen.

Serena van Mil van Single tot Bonusmama

Het helpt mij om met afstand te kijken naar mijn ( bonusmoeder) leven. Waar sta ik? En wat heb ik nodig om mijn elastiek weer te laten veren? Ik heb het geluk dat ik dit kan delen met mijn partner. Ok, dit doe ik dan soms iets wat emotioneel, maar hé er komen ook goede gesprekken uit voort. Samen kijken we, wat ik en wij, nodig hebben zodat ik weer mee kan veren.

Elke bonusmama heeft een andere rol in haar gezin en elke bonusmoeder verdiend een dag om haar zelf (en haar relatie) voorop te stellen.

Goed voor jezelf zorgen is best moeilijk. Ik deel hier mijn 7 tips en tricks met als voornaamste doel dat ook jij weer een evenwichtig, liefdevol en stabiel persoon wordt en daarmee dé meest fantastische vrouw en bonusmoeder voor jouw samengesteld gezin

Goed voor jezelf zorgen? 7 tips voor bonusmoeders

1. Diner met vriend(en)/ vriendin(nen);

Bel je vriendin(nen) of vriend(en) om samen een avondje uit eten te gaan zodat jij je verhaal kwijt kan. Heerlijk om te ventileren of om het gewoon helemaal ergens anders over te hebben.

2. Je mag even pauze nemen;

Laten we eerlijk zijn, op het moment dat het even niet meer lukt om met een frisse blik naar je samengestelde gezin te kijken dan is het tijd voor een “korte” pauze. Is het misschien beter voor jou om even wat minder betrokken te worden bij de gesprekken tussen je partner en zijn ex? Kost het je op dit te moment te veel moeite om ‘gezellig’ te doen met de kinderen? Dit kan gebeuren, wees eerlijk tegen jezelf en overleg met je partner wat jij nodig hebt in jullie gezin.Verdeel de taken en kijk waar jij je even terug kan trekken. Het is ok, echt!

3. Gun jezelf een massage;

Ik ga regelmatig naar het Massagehuys in Amsterdam West. Ze hebben hier variaties in massages zodat ik heerlijk kan ontspannen en alle stress zo mijn lichaam uit voel gaan.

Ik voel me werkelijk herboren als ik hier vandaan kom. Zeker een aanrader.

Massages worden overal gegeven en werken erg goed om stress en frustraties tegen te gaan. Is er geen masseur bij jou in de buurt? Misschien krijg jij je partner zo ver om jou een heerlijke massage te geven.

4. Date night;

Soms is een ‘Bonus Mama Blues Day’ juist het moment dat je even tijd maakt voor jou en je partner. Het laad jezelf en je relatie weer op. Bespreek met je partner wat je nodig hebt in jullie bonus gezin, ga er echt even voor zitten en deel openhartig met elkaar waar je staat. Communicatie is zo belangrijk, uiteraard in elke relatie, maar de complexiteit van een samengesteld gezin vraagt hierin nog meer van jullie beide. Lukt het jullie om zorgen/frustraties met elkaar te delen en om te buigen naar iets constructiefs dan ben je op de goede weg samen.

Wij gaan graag samen uit eten en daarna Amsterdam in om nog een drankje te doen. Hoe wij dat doen met de kinderen? Met een paar drukke op de handige app hebben wij zo een fijne oppas angel geregeld via Charly Cares. De meiden zijn betrouwbaar en ik kan kiezen voor een selectie angels waardoor we vaak verzekerd zijn van oppas. Voor de kinderen kiezen we het liefst dezelfde dan is het voor hen ook sneller vertrouwd mochten ze wakker worden.

Voor ons is Charly Cares een fijne oplossing om er samen op uit te gaan.

En  onze dochter heet Charlie- Fay dus het zit hem natuurlijk ook een beetje in de naam ;-).

5. Ontspan bij de Sauna;

Wil je je even afzonderen van de buitenwereld. Dan helpt een fijne sauna dag voor mij daar goed bij. Zonder mobiel en andere apparaten, alleen even tijd voor jezelf en je gezelschap. Deze zomer was ik bij de Veluwse bron met mijn beste vriendin. Ik hoor je denken, in de zomer naar de sauna? Yes, zelfs in de zomer is het heerlijk om buiten te ontspannen, te zwemmen en af en toe een (iets minder) hete sauna te pakken. Ik kwam weer heerlijk ontspannend thuis.

6. Shoppen;

Shoppen, ach bijna niks helpt zo goed als jezelf in het nieuw steken. Hervind je zelfvertrouwen en laat je zelf shinen in een nieuwe outfit. Ik ben kind aan huis bij mijn favoriete adres Gesponnen Suiker. De winkel is net zo roze als de naam doet vermoeden en zit gewoon om de hoek van onze straat. Het winkelen hier is een feestje, Anouk en haar meiden zijn altijd lief en hartelijk en er staat standaard thee of fris klaar waardoor je je gelijk welkom voelt. Hier vind ik in alle hectiek mijn ‘me-time’ en dan loop ik ook nog de winkel uit met de leukste en hipste kledingsetjes. Mocht je in de buurt zijn, zeker een aanrader om even naar binnen te lopen.

7. Yoga en meditatie;

Bij een ‘Bonus Mama Blues Day’ mag yoga en meditatie niet ontbreken. Om weer tot mijzelf te komen en te aarden helpt het mij om even in mijzelf te keren en mijn gedachten los te laten. Met de app van Meditation Moments kan ik kiezen uit verschillende meditaties die op dat moment aansluiten bij wat ik nodig heb. Door alle gedachten kan ik mijn eigen stem soms niet eens horen, na zo’n meditatie lukt het mij weer om de gedachten stil te zetten en te luisteren.

Wat zijn jouw favorieten manieren om voor jezelf te zorgen? Deel je jouw ervaringen en tips met mij op mijn Instagram.

Lees ook: Daten met een single vader? 4 tips om het te doen of niet

Delen op Socials

Serena van Mil van Single tot Bonusmama

Serena van Mil

Serena van Mil

Hi, Wat leuk dat je komt kijken op mijn blog. Ik ben Serena van Mil, 36 jaar, verloofd met mijn grote liefde en bonusmama en mama van twee té leuke kinderen. Wij wonen in Amsterdam met ons samengestelde gezin en onze Perzische kat Princess.

Socials

Facebook
Instagram
YouTube
Pinterest

Instagram

Menu