Hoera bonusmama je bent zwanger! 5 tips hoe om te gaan met jouw zwangerschap in je samengestelde gezin

Hoera bonusmama, je bent zwanger! Naast bonusmama ben jij straks ook mama! Een hele nieuwe fase in jullie samengestelde gezin. Zo gelukkig als dat jullie zijn, beseffen jullie je ook dat jullie dit nieuws zullen delen met anderen. Dit is leuk, maar het kan ook wel even spannend zijn. Hoe vertel je het aan de kinderen? Hoe wil je het nieuws delen naar de ex-partner en moet dat überhaupt wel? Met deze; ‘hoera bonusmama, je bent zwanger! 5 tips hoe om te gaan met jouw zwangerschap in je samengestelde gezin’ blog lukt het jou en jullie samen vast om te doen wat goed voelt. Lees mee hoe dit bij ons ging.

 

Mijn partner was heel duidelijk: “Jij wordt de moeder van ons kindje”.

We woonden net samen en we waren klaar voor de volgende stap. Aangezien ik al heel wat jaar aan de pil was, besloot ik gelijk te stoppen. Wij stonden verbaasd te kijken dat we binnen twee maanden zwanger waren. Op de verjaardag van mijn partner, in december, kwam ik erachter. Wauw: wat voelde wij ons gezegend en wat waren wij blij en dankbaar. Maar jeetje, naast alle blijdschap kwamen toch ook de zorgen. Hoe zou zijn zoon op de zwangerschap reageren? Hoe vertellen we het zijn ex-partner? Wat zou het worden: een jongen of een meisje? Hoe zal mijn zwangerschap verlopen? Hoe verhoud ik mij tot mijn partner die alles al een keer heeft meegemaakt? En hoe betrekken we zijn zoon in deze bubbel? Een lijst van oneindig veel vragen.

 ‘De stervormige doos was ter nagedachtenis aan mijn moeder die helaas niet meer bij ons is’.

We hebben ervoor gekozen om de zwangerschap tijdens de kerst bekend te maken aan directe familie en vrienden. Ik was net 6 weken zwanger en nog lang niet in de “safety zone”. De kinderen (bonuszoon en neefjes en nichtjes) wisten daarom ook nog van niks. De periode was te bijzonder om het mooie nieuws, waar wij zo gelukkig mee waren, niet te delen.

We maakte een leuke foto van onze aankondiging en deden dit in een stervormige doos, samen met een klein flesje champagne, (tja, als je zelf niet mag is het toch fijn om andere wel te zien genieten) Iedereen mocht het tegelijk open maken. Een speciaal moment aangezien ik thuis de enige was zonder ‘eigen’ kindje. De stervormige doos was ter nagedachtenis aan mijn moeder die helaas niet meer bij ons is. Het voelde heel fijn om ons nieuws te kunnen delen met de mensen die dichtbij ons staan. Toch was er een gedachte die de hele tijd op de achtergrond aanwezig was: wat gaan zijn zoon hiervan vinden en hoe gaat de ex-partner hierop reageren?

Bij 12 weken zwangerschap, was het tijd om het grote nieuws te delen. We vonden het belangrijk om zijn zoon vertrouwen te geven en te laten weten hoe belangrijk hij voor ons is. We wilden het niet zomaar even vertellen. We wilden dat hij er samen met ons even bij stil kon staan. We hebben ervoor gekozen om een boekje te maken. Zo kon hij het zelf voorlezen. Het boekje was opgebouwd uit; babyfoto’s met zijn vader en de tijd voordat ik er als bonusmama was, foto’s van de herinneringen die we samen hebben gemaakt. Er stonden complimenten in over hoe hij met alles is omgegaan en natuurlijk complimenten over de kwaliteiten die hij heeft.

Het was een boekje om hem positief te bekrachtigen en hem vertrouwen mee te geven voor zijn nieuwe rol: het zijn van grote broer

Hoera bonusmama je bent zwanger! .       Hoera bonusmama je bent zwanger!

‘De zenuwen gierde door mijn lijf. We wisten dat dit een gevoelig onderwerp was’

Zijn reactie was puur en eerlijk: Oh, dat had ik niet verwacht”, “ik hoop dat het een jongetje wordt”.  We lieten hem de echo zien en bespraken dat je nu ook nog helemaal niks aan mij zag. Er zou veel gaan veranderen voor hem. Daar waar hij altijd ons prinsje was, enigst kind in beide gezinnen, kwam er nu ineens een baby bij.

Hoera bonusmama, je bent zwanger!
Echo 12 weken zwanger

 

Diezelfde dag heeft hij samen met ons het boekje aan zijn moeder voorgelezen. De zenuwen gierde door mijn lijf. Haar zoon kreeg er een halfbroertje of zusje bij. Het was een emotioneel moment; hoe gelukkig wij er ook mee waren, we konden ons ook voorstellen dat het voor haar anders kon voelen. Als partners deel je een mooi kindje, iets speciaals van jullie samen. Je gaat er niet vanuit dat diezelfde partner dat proces nog een keer doormaakt met een andere vrouw en als dat moment er toch komt dan lijkt mij dat best confronterend en pijnlijk. We wilde het daarom ook goed doen voor haar.

De balans vinden tussen ruimte geven voor emoties van de ex- partner en genieten van mijn eerste zwangerschap, was voor mij een belangrijk thema gedurende mijn gehele zwangerschap. Er waren dagen dat ik  geen zin had om rekening te houden met de ex- partner en waar ik al helemaal niet zat te wachten op verhalen van de ex-partner over hoe “anders” mijn partner was tijdens míj́n zwangerschap. Ik kon mij wel voorstellen hoe vervelend dat moest zijn voor haar maar het was niet iets waar ik steeds mee geconfronteerd wilde worden. Ik kon er tenslotte niks aan veranderen. Door de vergelijkingen werd ik er steeds weer aan herinnerd dat mijn partner alles rondom een zwangerschap al een keer had meegemaakt. Het maakte dat mijn wens voor een “meisje” groter werd, op die manier zou het toch allemaal anders zijn voor mijn partner en zou het vergelijken hopelijk stoppen, want tja zij hebben een zoon. Dit alles speelde af in mijn gedachten. Ik stond er te weinig bij stil dat de hele zwangerschap voor mijn partner óók nieuw was. Hij had het namelijk nog nooit met mij meegemaakt!

‘Een kind mag niet met zo’ n groot “geheim” rond lopen, zo vinden wij’

Elk samengesteld gezin en elke bonusmama zit weer anders in elkaar. Wij draaien co- ouderschap in ons samengestelde gezin. Mijn partner en zijn ex-partner zien en spreken elkaar hierdoor vaak. Wij vonden het belangrijk om het nieuws binnen ons samengestelde gezin te delen en we zagen het belang ervan in dat de moeder van mijn bonuszoon kort daarna ook op de hoogte gesteld zou worden. Een kind mag niet met zo’ n groot “geheim” rond lopen, zo vonden wij.

Misschien worstel je zelf ook met het dilemma: hoe deel je dit nieuws met je (bonus)kinderen en de ex-partner.  Wat voelt goed voor jou als bonusmama? Waar doe je goed aan als het om de kinderen en het co- ouderschap gaat? Als de hormonen door je lijf gieren, is het een grote uitdaging om jouw emoties onder controle te houden. Zeker wat betreft je samengestelde gezin! Met deze ‘ 5 tips hoe om te gaan met jouw samengestelde gezin’lukt het jou en jullie samen vast om te doen wat goed voelt voor jullie.

 

ons samengestelde gezin
Mijn bonuszoon tekende voor het eerst ons toekomstige samengestelde gezin

 

 

Hoera bonusmama, je bent zwanger, 5 tips hoe om te gaan met jouw zwangerschap in je samengestelde gezin

 

1. Deel eerlijk met je partner hoe jij je erbij voelt om het babynieuws te delen met jouw bonuskinderen en de ex-partner.

Hoe confronterend het ook kan zijn, het is belangrijk dat je eerlijk bent tegen je partner over jouw gevoelens rondom het delen van jullie babynieuws. Zie je er misschien heel erg tegenop, omdat de bonuskinderen jou niet accepteren als de “nieuwe partner” of voel je je gekwetst door hoe de ex- partner met jou/ jullie omgaat en denk je er niet over om het babynieuws te delen? Samen kunnen jullie bedenken hoe je omgaat met deze gevoelens en hoe jullie tot de beste oplossing kan komen.

 

2. Deel het babynieuws samen met jouw partner; als een team

In een samengesteld gezin is het zo dat sommige taken opgepakt worden door de biologische ouder bijvoorbeeld de opvoeding van de bonuskinderen of het contact met de ex-partner. Nu jullie samen een kindje verwachten, is het mooi om dit nieuws ook samen te delen met de bonuskinderen en waar het kan met de ex-partner.

Jij bent straks de ouder van dit kindje, hun halfbroertje/ zusje. Jullie blijven, via de bloedband die de kinderen later hebben, met elkaar verbonden.

Bij een slechte relatie met de bonuskinderen en/ of ex- partner is het misschien niet haalbaar om het samen te vertellen. Wel kan je samen kijken wat een alternatief kan zijn om het babynieuws te delen waar jij als bonusmama betrokken kan zijn.

3. Stel je verwachtingen bij om teleurstelling te voorkomen

Je weet van tevoren niet hoe jouw bonuskinderen gaan reageren op het nieuws dat er een halfbroertje of zusje bij komt. Misschien vinden ze het fantastisch en kijken ze er enorm naar uit. Het kan gebeuren dat kinderen in een loyaliteitsconflict terecht komen als zij weten dat de andere ouder, de ex-partner, hier helemaal niet blij mee is. Ook kunnen kinderen bang zijn om “vervangen” te worden door de nieuwe baby. Des te belangrijker om jouw verwachtingen een beetje in toom te houden, zodat je niet teleurgesteld wordt als de kinderen en de ex-partner anders reageren dan jij gehoopt had.

4. Heb begrip voor de bonuskinderen en de ex-partner

De emoties die los kunnen komen bij de bonuskinderen en de ex- partner, hebben niet zozeer met jou als persoon te maken maar meer met wat het betekent voor hen. Bijvoorbeeld; verdriet omdat deze zwangerschap nog duidelijker maakt dat papa en mama zeker weten niet meer samen komen, of pijn bij de ex-partner omdat de andere ouder een nieuw gezin is gestart. Vaak zit er meer achter de boosheid of de onverwachte reactie die gegeven wordt. Als het je lukt om begrip te hebben voor de reactie doordat jij je kan inleven in wat het nieuws nog meer betekent voor de ander, dan helpt dat enorm. Zo weet jij dat het niet om jou gaat en kan je het (hopelijk) iets beter loslaten dat de reactie niet was zoals gewenst.

5. Cijfer jezelf en de bonuskinderen niet weg!

Ja, lieve bonusmama: cijfer jezelf niet weg. Ik weet als geen ander dat het leven in een samengesteld gezin veel aanpassing van je vraagt. Als bonusmama sta je vaak op de 2e plek. Voor jullie kindje ben jij nummer 1. In jouw zwangerschap mag je best wat meer vertroeteld worden en natuurlijk is het leuk als jouw bonuskinderen extra lief voor je kunnen zijn. Vind een manier waarbij je goed voor jezelf kan zorgen én oog kan blijven houden voor je bonuskinderen. Met de komst van jullie baby’tje verandert er veel in jullie samengestelde gezin en jouw rol. Je zal merken dat je af en toe in je eigen cocon wilt zitten en misschien ook minder geduld hebt voor je bonuskinderen. Betrek, waar het kan, de bonuskinderen bij je zwangerschap en geef ze de aandacht die zij verdienen. Je transformeert straks van bonusmama naar mama, een rol die zij ook zullen zien veranderen bij jou.  Er wordt niet voor niks gezegd dat een “liefdesbaby” een samengesteld gezin verbindt. Hopelijk geldt dit ook voor jullie.

 

Lees ook: Op vakantie met een groot samengesteld gezin? Lees deze 7 tips van bonusmama Anneke 

en Goed voor jezelf zorgen? 7 tips voor bonusmoeders

Check ook mijn Instagram voor handige tips en een kijkje in ons leven

 

 

Geplaatst in: Mama

Over mij

Ik ben Serena van Mil, 39, oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’, gezinscoach en columnist bij Fabulous Mama. Ik ben Bonusmama van Dymar (15) en Mama van Charlie-Fay (6) en Aiden Jaxx (1), samen met mijn verloofde leven wij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.