Op vakantie met een groot samengesteld gezin? Lees deze 7 tips van bonusmama Anneke

Bonusmama Anneke stapte 6 jaar geleden samen met haar twee dochters in het samengestelde gezinsleven. Via Tinder had zij een vader van drie kinderen aan de haak geslagen. De manier waarop zij de eerste ontmoeting met de kinderen hebben vormgegeven past helemaal bij Anneke haar passie voor kamperen en fotografie. Samen hebben zij hun manier gevonden om op vakantie te gaan met hun grote samengestelde gezin en leerde Anneke een volleerde bonusmama te zijn. Wil jij ook op vakantie met een groot samengesteld gezin? Lees dan deze 7 tips van bonusmama Anneke.

 

‘Zowel de kinderen als wij ouders waren hartstikke nerveus’, aldus Anneke.

Anneke en haar partner Joris swipte beide naar rechts op de Tinder app. Na een half jaar intensief daten was daar het grote moment: de ontmoeting. Anneke was met haar meiden, toen nog in een leuke caravan, op een fijne vakantie aan het strand. Dit was de perfecte setting om de kinderen elkaar te laten ontmoetten. ‘Zowel de kinderen als wij ouders waren hartstikke nerveus’, aldus Anneke. De kinderen vonden snel hun weg met elkaar. Dit gaf Anneke de hoop dat het toch weleens allemaal zou kunnen lukken. Anneke heeft de dag vastgelegd met mooie foto’s en deze fijne herinnering in een fotoboek verwerkt. Een mooi cadeau voor de verjaardag van Joris, die Anneke en haar kinderen voor het eerst samen meemaakte.

Anneke en haar partner hebben ervoor gekozen om de kinderen vervolgens met dagjes weg te laten wennen. Dagjes weg was een mooie manier om elkaar te leren kennen. Bij elkaar slapen was er toen nog niet bij. Toen er weer een vakantie aankwam was dit een mooi moment om het logeren te introduceren. Anneke en haar partner vonden het belangrijk dat iedereen zich prettig zou voelen. Het slapen in een safari tent in Drenthe bleek de perfecte gelegenheid om elkaar op neutraal gebied nog beter te leren kennen. Het was een spannend moment maar tegelijk waren ze met iets leuks bezig. Dit zorgde ervoor dat de spanning gelijk weg was en het leuk was om bij elkaar te blijven slapen.

 ‘De kinderen hebben allemaal hun plek moeten vinden’

De band tussen de kinderen is erg gegroeid door de jaren. In het begin hadden de kinderen het soms wel lastig. Zeker haar jongste dochter vond het lastig om haar plek in het nieuwe samengestelde gezin te vinden. Anneke geeft aan dat de kinderen erg veel over zichzelf hebben geleerd in deze periode.  De jongste heeft, mede door een coach, geleerd om met haar eigen gevoel om te gaan, zo heeft zij geleerd waar haar boosheid vandaan kwam en heeft zij geleerd hoe zij het beste op bepaalde situaties kan reageren.Haar dochter heeft daar nu nog steeds voordeel van. Het helpt haar bijvoorbeeld ook in meer situaties, zoals op school of met vrienden.De kinderen hebben allemaal hun plek moeten vinden. Als partners hebben zij hieraan bijgedragen door regelmaat te creëren. Het ritme en de voorspelbaarheid was erg helpend. Het fuseren van twee gezinsculturen was niet heel makkelijk.

 

‘Juist omdat ik al moeder was, weet ik wat het moedergevoel is. Dat ervaarde ik niet met de kinderen van mijn partner, aldus Anneke’

 

De rol van moeder naar bonusmoeder vindt Anneke dan ook een wereld van verschil. ‘Juist omdat ik al moeder was, weet ik wat het moedergevoel is. Dat ervaarde ik niet met de kinderen van mijn partner’, aldus Anneke. Anneke ervaarde door haar eigen moederschap juist alle verschillende loyaliteiten van de gezinsleden. Het gevoel van ‘wie ben ik om ertussen te zitten’ ervaarde zij regelmatig. Zij stelde zich terughoudend op in het begin. Zoals ze zelf aangeeft misschien wel te terughoudend. Ze was open naar de kinderen maar er was ook een afstand, er mocht meer gevoel in het contact komen, aldus Anneke.

Rondom de opvoeding kan het nog wel eens wringen. Joris en Anneke zitten qua opvoeding redelijk op één lijn. Toch is er een patroon ontstaan waarbij beide ouders hun eigen kinderen aanspreken. Anneke geeft aan dat zij het toch als erg lastig heeft ervaren wanneer Joris haar kinderen aansprak. Als ouders weet je hoe je kind reageert. Wanneer een ander ze dan aanspreekt voelt dat niet helemaal prettig.Het lijkt alsof het met het onvoorwaardelijke te maken heeft. Anneke heeft het gevoel dat ze alles tegen haar kinderen kan zeggen. Dit gevoel heeft zij niet bij de kinderen van haar partner. Hierdoor spreekt zij hen dan toch milder aan. Wanneer de kinderen allemaal samen zijn en er gebeurt wat, merkt Anneke dat zij vaak alle kinderen tegelijkertijd aanspreekt. Dit werkt met vijf kinderen vaak ook goed.

Anneke was zich erg bewust van welk gevoel het aanhalen van de kinderen van haar partner zou kunnen geven aan haar eigen kinderen. Bijvoorbeeld het gevoel van jaloezie. Anneke vond dit stuk erg lastig en juist hiervoor heeft Anneke een coach voor zichzelf gezocht. De coach heeft haar geleerd om haar rol als bonusmama beter neer te zetten. De coaching heeft haar opgeleverd dat de rol als bonusmoeder geen vastomlijnde rol is en dat je deze op jouw eigen manier mag invullen. ‘Wat passend is voor jou en de kinderen uiteraard. Je mag hierin best je zeggenschap nemen’ aldus Anneke

Anneke

Anneke in haar geliefde camper

 

In de afgelopen jaren merkt Anneke wel verschil in haar rol als bonusmama. Zij ervaart bijvoorbeeld nu minder een drempel om zich te uitten naar de kinderen van haar partner. Het gevoel dat zij ook dingen mag zeggen en zich mag uitten naar de kinderen kan nu ook, gewoon vanuit de rol als Anneke. Anneke heeft zelf veel behoefte gehad om erkenning te krijgen voor haar gevoel van onmacht in de rol als bonusmoeder. Zij zocht contact met andere bonusmama’s. Om te horen dat andere bonusmama’s tegen dezelfde gevoelens aanliepen, voelde als een opluchting. Ze was niet alleen!

‘Als samengesteld gezin wilde zij graag nieuwe herinneringen maken’

De passie voor het kamperen en de fotografie heeft Anneke meegebracht in haar samengestelde gezin. Sinds 2 jaar hebben Anneke en haar partner een camper, een omgebouwde PTT-bus uit 1995. Een echte hobby van Anneke en haar partner Joris. Samen maken ze als groot samengesteld gezin leuke tripjes met hun PTT-kamper bus. Als het maar even kan gaan Anneke en Joris graag op vakantie.

Op vakantie met een groot samengesteld gezin?

Anneke en haar samengestelde gezin genieten volop van het kamperen

Als samengestelde gezin is het eerst een uitdaging om overeenstemming te vinden met alle exen als het gaat over het uitzoeken van een vakantie of een korte trip. Ze hebben dan ook met z’ n allen afgesproken dat er één keer per jaar een schema gemaakt wordt in december. Zo weet iedereen waar zij in het nieuwe jaar aan toe zijn en kunnen de leuke tripjes op tijd geboekt worden.

Helaas is het niet altijd camperseizoen. Voor de overige periode hebben Anneke en Joris een andere manier gevonden om toch eropuit te trekken. Als het kan boeken zij als alternatief een leuke chalet of huisje. Net even meer luxe, maar met vijf kinderen kan het een behoorlijke uitdaging zijn om iedereen blij te houden. Zeker nu de kinderen groter worden, komen er andere eisen waaraan een fijne familievakantie moet voldoen. Gelukkig houdt iedereen binnen het gezin van actieve vakanties, de kinderen willen zwemmen en Joris en Anneke willen ook graag de omgeving zien. Dit wisselen ze af en werkt goed. Toch komt het ook zeker wel voor dat de kinderen of Anneke en haar partner in de clinch liggen. Ondanks dat het fijn is om even uit de strakke regelmaat van thuis te zijn, zoveel tijd met elkaar doorbrengen zorgt er ook voor dat  je elkaar soms gewoon even zat bent. Als ze dat merken is het tijd om even op te splitsen en in kleinere groepjes erop uit te trekken.

De grootste wens van Anneke voor de toekomst van haar samengestelde gezin is toch wel dat ze als samengestelde gezin langere tijd op vakantie kunnen. Het is binnen een samengesteld gezin dan toch ook wel jammer dat de vakantietijd gedeeld moet worden, aldus Anneke.

Joris heeft als wens voor de toekomst dat, wanneer de kinderen groter zijn, om dan met z’ n tweeën een verre reis te maken, dit ziet Anneke zeker zitten.

 

Op vakantie met een groot samengesteld gezin? Lees deze 7 tips van bonusmama Anneke

 

1. Ga je met de camper op vakantie? Ga dan vooral niet op de bonnefooi, zorg ervoor dat je van tevoren weet waar je naar toe gaat. Dit voorkomt een hoop gezeur.

2. Mocht je een camper hebben dan heb je een mooie manier om low- budget op vakantie te gaan

3. Heb je geen camper of tent dan is een chalet of een huisje een leuk alternatief

4. Realiseer je ook dat de kinderen mogelijk hun verhaal willen delen met de andere ouder. Ondanks dat de kinderen mee zijn met jullie samengestelde gezin, kunnen ze nog steeds de andere ouder erg missen. Spreek, zo mogelijk, ook bel momenten af met de kinderen of de andere ouder.

5. Met een camper of een tent heb je ook de gelegenheid om even met je eigen kinderen een tripje te maken om zo één op één tijd met je kinderen door te brengen.

6. Vakanties met een samengesteld gezin zorgen regelmatig voor stressmomenten. Voor de afwisseling kan je ook groepjes binnen de groep maken.Bijvoorbeeld een mannen en een meiden uitje. Als je apart een uitje doet dan heb je elkaar ook nog wat te vertellen als je terugkomt

7. Probeer in je vakantie me- time en quality time met je partner in te plannen. Als de kinderen kleiner zijn, is dit misschien lastiger maar pak dan echt de tijd samen als de kinderen op bed liggen.

 

 

Lees ook: Gesprekskaarten voor het samengestelde gezin

Meer lezen over Anneke? Check haar website www.helloosunshine.nl en ontdek haar blog over; het reizen met een groot (samengesteld)gezin, haar passie voor fotografie en haar leven in een samengesteld gezin. Binnenkort gaat ook haar website: www.annekebontefotografie.nl live. De foto’s bij de blog zijn geschoten door Anneke zelf.

 

Delen op Socials

Serena van Mil van Single tot Bonusmama

Serena van Mil

Serena van Mil

Hi, Wat leuk dat je komt kijken op mijn blog. Ik ben Serena van Mil, 36 jaar, verloofd met mijn grote liefde en bonusmama en mama van twee té leuke kinderen. Wij wonen in Amsterdam met ons samengestelde gezin en onze Perzische kat Princess.

Socials

Facebook
Instagram
YouTube
Pinterest

Instagram

Menu