Ik ging van moeder naar bonusmoeder, bonusmama Tessa vertelt

Ik ging van moeder naar bonusmoeder, bonusmama Tessa vertelt

Voor van Single tot Bonusmama ging ik op bezoek bij Tessa. Zij is naast mama ook bonusmama van 2 kinderen. Tessa heeft nadat haar relatie over ging een heel ander gezinsleven gekregen.  Tessa verhuisde van de zolder van haar ex naar ‘op de camping’ met haar jongens. Hierna veranderde haar leven.‘ Ik ging van moeder naar bonusmoeder’ bonusmama Tessa vertelt ons haar persoonlijke verhaal.  Ook lees je hoe Tessa ervoor gezorgd heeft om niet alleen opnieuw een ‘fijn’ thuis te bieden aan haar kinderen maar ook aan haar nieuwe samengestelde gezin.

‘Niet per se ideaal allemaal maar het was even niet anders.’

Na 13 jaar samen te zijn geweest eindigde de relatie van Tessa en haar ex-partner. Samen met haar ex-partner heeft zij twee kinderen van 5 en 3 jaar. Omdat er niet zomaar een woning beschikbaar was voor Tessa spraken zij en haar ex af dat zij op zolder kon wonen. Een vreemde situatie maar het was fijn dat het kon. Voor de kinderen veranderde er niet veel, zij zagen hun beide ouders. Voor hen als ouders was het soms ook wel makkelijk: er was altijd een “oppas” in de buurt. Ondanks dat het goed verliep, was deze situatie niet houdbaar. Er moest een alternatief komen, een eigen plekje voor haar en de jongens.

Na een jaar op de zolder te hebben gewoond, vond zij een plekje op een camping. Tessa verhuisde samen met de kinderen naar een kleine recreatiewoning van 40m2 met drie slaapkamers.  Het was primitief, ver van school en de “bewoonde” wereld af.

‘Ik was een keer een doos hamburgers vergeten, ik was 40 minuten onderweg om boodschappen te doen, toen wilde de jongens natuurlijk geen hamburgers meer’

‘Het was niet ideaal’, aldus Tessa, maar de camping was haar eigen eerste plekje samen met haar twee jongens.  Een plek voor een nieuw begin. Voor de kinderen en voor Tessa was het aanpassen. Tessa zorgde ervoor dat de kinderen zich konden vermaken, maar toch voelde het alsof ze hen te kort deed. Zeker wanneer de kinderen aangaven het niet meer leuk te vinden en hun vriendjes van school te missen. Tessa vond dit pijnlijk om te horen. Deze periode kostte veel Tessa en de kinderen veel energie.

 

Tessa heeft samen met haar ex een goede ouderschapsrelatie. Op de vraag hoe dit haar en haar ex lukt, vertelt Tessa dat vooral de kinderen hier de basis in vormen. Door de ervaringen die zij beide hebben gehad als kinderen van gescheiden ouders, vonden zij het belangrijk het ‘anders’ te doen voor hun eigen kinderen. Tessa vertelt; ‘natuurlijk vinden we elkaar ook wel eens stom want we zijn niet voor niks uit elkaar. Maar de communicatie over de jongens gaat goed, hij komt regelmatig op de koffie bij ons thuis’.

Tessa kreeg in het verleden regelmatig met ouders te maken in haar werk. Dat zij verliefd zou worden op een ouder die zij kende van haar werk, had zij niet zien aankomen. Er was nooit een vonk geweest. De vonk ontstond nadat zij elkaar opnieuw als singles tegen kwamen. Ze leerde elkaar op een andere manier kennen. Dit voelde goed, héél goed. De relatie kwam in een stroomversnelling terecht. Tessa kende, vanuit haar vorige werk, zijn kinderen (9) en (6) jaar erg goed. De ontmoeting tussen zijn kinderen en die van Tessa ging vanaf het begin af aan soepel. ‘We hebben er helemaal geen moeite voor hoeven doen, de kinderen kunnen het zo fijn vinden met elkaar, dat is echt goud!’ Dat deze ontmoeting zo fijn verliep was voor Tessa en haar partner een bevestiging dat het goed zat.

Na een periode van daten, kwam daar ineens een aanbod voor een woning. Vrienden van Tessa, die zij toevallig ook kende van haar werk, wilde hun woning verkopen. Een woning die ideaal zou zijn voor hun nieuwe samengestelde gezin. Was dit het moment voor hen om de woning te kopen? Wat zou dit betekenen? Is het niet te snel? Ze waagde de gok en deden een bod. Helaas werd dit bod overboden en leek het toch te mooi om waar te zijn.

De weken verstreken. Op de dag van de bruiloft van haar zus, waar Tessa ceremoniemeester was, kreeg zij een bericht: de woning was weer beschikbaar! In de auto, op weg naar de bruiloft, zeiden ze JA tegen een nieuwe toekomst samen.

‘Je bent ouder en je weet wat je wilt’ Pluk de dag, leef vandaag

Tessa en haar samengestelde gezin zijn met z’ n allen gaan kijken bij hun toekomstige huis. Het belangrijkst vonden zij dat de kinderen een eigen slaapkamer zouden hebben. Dat is met deze woning gelukt. Tessa en haar partner hebben niet bewust stil gestaan bij alle veranderingen die er komen kijken bij het samenvoegen van een nieuw samengesteld gezin. Veel ging er ook vanzelf.  Wel gingen zij bewust met z’ n alle op meubeljacht om te zorgen dat alle billen op de bank konden zitten en iedereen betrokken was bij dit proces.

Nu zij samenwonen is er een hele nieuwe dynamiek ontstaan. Er is meer rust voor de kinderen en de tijd om elkaar echt beter te leren kennen is begonnen. Ondanks dat veel soepel lijkt te verlopen, merkt Tessa dat de er zeker nog uitdagingen liggen, bijvoorbeeld de eetmomenten aan tafel. Dit vraagt van haar en haar partner veel afstemming over o.a. opvoedregels. Zij kiezen ervoor om dit niet te doen waar de kinderen bij zijn, maar elkaar te steunen in het moment. Zelfs als ze het er niet met elkaar eens zijn.

De relatie tussen de ex van haar partner en Tessa verloopt met ups en downs. Tessa ervaart hun karakters als zeer verschillend. Het goed houden van deze relatie kost voor iedereen nog veel energie. In de communicatie tussen Tessa en haar partner verloopt het daarin niet altijd even lekker. Zo komt het wel eens voor dat Tessa kort van tevoren hoort dat de ex-partner op bezoek komt. Dit zorgt wel voor de nodige spanningen.  Tessa probeert de late aankondiging steeds vaker als voordeel te zien. ‘Ik heb nu minder tijd om mij druk te maken over wat er mogelijk gezegd zou kunnen worden en hoe ik hier dan weer op zou moeten reageren’, aldus Tessa. Nu is het er gewoon en moet zij dealen met wat er komt. Het komt voor dat als de kinderen op bed liggen Tessa en  haar partner weleens 2 uur buiten staan om hun miscommunicatie te bespreken. ‘Dit is niet erg, ik ben blij dat we samen kunnen praten en luisteren, zodat wij samen ook een team blijven’, aldus Tessa.

 

‘Ik had een huis maar het was mijn thuis niet meer. Ik had een huis maar het was mijn thuis niet. Nu heb ik een thuis waar ik eindelijk weer kan zeggen het is mijn thuis’ 

Tessa werd zich meer bewust van haar rol als bonusmama toen háár ex ook een vriendin kreeg. De bonusmama van haar kinderen. Dit vond zij wel even slikken en ervaarde dit als lastig. Het belangrijkst vond zij om de bonusmama van haar kinderen te ontmoeten. Ze wilde graag weten wie er bij haar kinderen zou zijn. Het laten vieren van de regie en opvoedregels die zij graag voor de kinderen ziet, lukt Tessa steeds wat beter. Het heeft haar kijk naar de moeder van haar bonuskinderen een beetje veranderd. ‘Het gaat toch om het gevoel van moeder naar moeder en dat verschillen er mogen zijn’, aldus Tessa.

De omgangsregeling van de kinderen maakt het samengestelde gezinsleven best een uitdaging. Er zijn in de weekenden ook momenten dat ze met z’ n zessen zijn.  ‘Heel eerlijk gezegd voel ik mij dan compleet en ervaar ik de meeste rust. ’Het altijd rekening moeten houden met elkaar word ik soms wel eens zat. We nemen van ‘iedereen’ een beetje mee in ons gezin en daar proberen we voor ons een zo’n compleet mogelijk plaatje van te maken. Dat is denk ik het grootste verschil van een samengesteld gezin en een “gewoon” gezin’, aldus Tessa.

Tessa heeft een positieve kijk op haar leven als gescheiden moeder en bonusmama. Ondanks alle uitdagingen helpt het haar om stap voor stap te kijken hoe zij om kan gaan met datgeen wat er op haar pad komt. Met haar mooie verhaal heeft zij ons een kijkje gegeven in haar leven van hoe zij van gescheiden moeder naar een ‘gelukkig samengesteld gezin’ en bonusmoeder is gegaan.

 Welke tips heeft Tessa voor andere bonusmama’s?

  • Heb heel veel geduld en liefde voor de kinderen, je partner, je ex-partner en de ex-partner
  • Kijk vooral vanuit de ogen van de kinderen
  • Je kan je van tevoren heel druk maken, maar het heeft zo weinig zin.
  • Wees niet boos. Als je boos blijft op de ex, de andere ouder van de kinderen, dan kost dat heel veel energie en tijd. Energie en tijd die je veel beter in positieve dingen kan steken.
  • Vertrouw op de ex- partners dat zij ook het beste voor hebben met jullie kinderen
  • Creëer voor alle kinderen in jullie samengestelde gezin een warme basis met liefde en structuur

Lees ook; Gesprekskaarten voor het samengestelde gezin. Start een écht en eerlijk gesprek

Lijkt het jou ook leuk om jouw verhaal te delen of heb je een vraag aan mij, stuur dan een bericht via het contactformulier.

Wil je graag op de hoogte blijven van van ‘ van Single tot Bonusmama’ schrijf je in voor de nieuwsbrief. ( Ik beloof je, ik zal je niet spammen ;-))

Disclaimer: In verband met privacy redenen is de naam van de hoofdpersoon geanonimiseerd.

Geplaatst in: Bonusmama vertel

Over mij

Ik ben Serena van Mil, 39, oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’, gezinscoach en columnist bij Fabulous Mama. Ik ben Bonusmama van Dymar (15) en Mama van Charlie-Fay (6) en Aiden Jaxx (1), samen met mijn verloofde leven wij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.