Kennismaken met de kinderen van je nieuwe partner? 10 tips om je voor te bereiden

Kinderen van je partner ontmoeten

Als je date met een nieuwe partner weet je dat er een keer een moment komt dat je kennis gaat maken met de kinderen. Bij ons kwam dat moment ook.  Jeetje wat vond ik dit spannend!

Ik was zenuwachtig en hoopte dat we er goed aan zouden doen. Het laatste wat ik zou willen is het leven van een klein mannetje lastiger maken. Hij was destijds net 5 jaar en zijn ouders waren niet meer samen. Reden genoeg om zo bewust mogelijk om te gaan met het kennismaken van zijn kind

Lees je mee hoe wij dit hebben aangepakt?

We vonden het belangrijk dat ik niet zou worden voorgesteld als ‘de nieuwe vriendin’ van papa.

Na een lange periode van daten en plezier maken wisten wij dat de relatie goed zat. De volgende logische stap was het ontmoeten van zijn zoon. We hebben dit moment zo’n 5 maanden uitgesteld zodat we wisten wat we elkaar te bieden hadden.

Omdat het niet zomaar iets is wat je doet hebben we vooraf goed nagedacht over wat wij de beste manier vonden om voor de eerste keer kennis te maken. We hebben hier samen over gesproken maar mijn partner had hier ook belangrijke keuzes in te maken. We vonden het belangrijk dat ik niet werd voorgesteld als ‘de nieuwe vriendin’ van papa en spraken af geen tekenen van affectie en intimiteit te tonen. We wilde er een leuk moment van maken, we besloten daarom om een uitje naar het strand te plannen waarbij ik als ‘een vriendin van papa’ mee zou gaan.

Daar reed ik dan, onderweg naar Amsterdam om mijn vriend voor het eerst te zien als papa. Al die tijd waren wij met zijn tweeën, in een relatie zoals ik die kende, maar na deze dag zou dat voor mij veranderen. Hij had ineens een andere rol, een hele belangrijke, hij is vader.

“We hebben een zandkasteel gemaakt en schelpen gezocht” 

Het eerste contact was gelijk gezellig, wat een vrolijk en lief mannetje. Onderweg in de auto was het wel even zoeken waar we het over konden hebben. Je wilt toch dat het zo ontspannen mogelijk is, terwijl ik zelf het ook best spannend vond. We zijn naar het strand gereden en daar hebben we heerlijk gespeeld in het zand. We hebben een zandkasteel gemaakt en schelpen gezocht. Al spelend hebben zijn zoon en ik samen bedacht dat we met de schelpen zijn naam konden plakken op het kasteel. Hij vond het prachtig. Papa en ik bleven op gepaste afstand van elkaar. Dat was nu niet belangrijk.

Bonusmama

Vanaf een afstandje heb ik gekeken hoe mijn vriend speelde met zijn zoon, hoe liefdevol en natuurlijk dit ging en hoe hij zijn rol als ‘papa’ vol trots vervulde. Was dit dezelfde man die ik de afgelopen maanden had leren kennen? Hij was zo anders en toch ook hetzelfde, zorgzaam, lief, speels en sexy.

Omdat het zijn ‘Papa-week’ was ben ik na ons uitje gelijk naar huis gegaan. Er was genoeg om over na te denken.

Zou dit leven bij mij passen? Kon ik een ‘stiefmoeder’ zijn? Pff, wat klinkt dat gek, ik ben toch veel te jong om stiefmoeder genoemd te worden?! Zou zijn zoon niks gemerkt hebben? En hoe zou hij er mee om gaan als ik straks meer in zijn leven kom?

Onze ontmoeting was fijn. We zagen een vrolijk mannetje die zich had vermaakt. Het voelde goed hoe we dit hadden aangepakt.

Deze tips hebben ons geholpen. En hopelijk helpen ze jullie ook om de kennismaking met de kinderen van je nieuwe partner zo goed mogelijk te laten verlopen

Succes!

Kennismaken met de kinderen van je nieuwe partner? 10 tips om je voor te bereiden

  1. Zorg voor stabiliteit in je eigen leven; Voor jullie beide geldt, zorg voor stabiliteit in je eigen leven, zorg dat je lekker in je vel zit voordat je een nieuwe relatie begint, dat scheelt al de helft van het werk.
  2. Kies bewust voor elkaar; Wacht met voorstellen totdat je samen erover uit bent dat de relatie een goede kans van slagen heeft.
  3. Bedenk wat jij belangrijk vind bij de kennismaking; als toekomstige bonusmama is het goed om te weten wat jou fijn lijkt om kennis te maken met de kinderen. Dit wordt immers de eerste keer dat je de kinderen gaat ontmoeten. Jij zult je hier dus ook ontspannen bij willen voelen.
  4. Bespreek met je partner hoe de scheiding is gegaan; Mocht het nog niet ter sprake zijn gekomen voordat je de kinderen ontmoet. Het is fijn om te weten hoe de scheiding is verlopen. Hoe staat je partner in zijn relatie met de ex? Hoe verloopt de ouderschapsregeling? Hoe hebben de kinderen hierop gereageerd? Zijn vragen waarvan je wel wilt weten hoe het staat. Want de manier van scheiden en de omgang met de ex heeft ook invloed hoe jij in het samengestelde gezin binnen komt.
  5. Lees over kinderen in scheiding; kinderen in een scheiding hebben hoe je het ook went of keert een litteken. Zij hebben niet gekozen voor deze situatie. Het ene kind is flexibeler dan het ander en de gevolgen van de scheiding uit zich bij elk kind anders. Of de scheiding nog vers is of langer geleden. Het is van belang dat zowel jouw partner als jij bewust zijn van deze gevolgen. Als je open kan staan om hierover te leren dan is dat al het eerste cadeau wat je de kinderen kan geven. Het kan zijn dat de kinderen niet gelijk staan te springen om je te ontmoeten of dat ze juist over enthousiast zijn. Dat is ok. Stel je verwachtingen bij en geef het tijd.
  6. Wees jezelf; Heus je bent leuk genoeg! Ongeacht de manier waarop jullie kennis gaan maken. Of de kinderen al weten dat jij ‘ de nieuwe partner’ bent of niet. Jij kunt je openstellen als mens. Je hoeft nog niet na te denken over je rol. Wees nieuwsgierig naar de kinderen, observeer ze en natuurlijk jouw nieuwe partner ook, maak een praatje met ze of speel een spel. De kinderen vinden het vast net zo spannend, leuk of misschien wel lastiger dan jij. Je weet het niet, dus ontspan. . De rest komt vanzelf, ook als het tegenvalt.
  7. Blijf op gepaste afstand van je partner; Deze tip klinkt iets minder gezellig maar is wel van belang. Want het draait de eerste periode om kennismaken, de kinderen zitten niet te wachten op twee verliefde ‘volwassenen’ dus houdt de intimiteit achterwegen. Het is ook wel weer spannend om op deze manier met elkaar om te gaan toch? Een beetje net als vroeger.
  8. Blijf uit de opvoedrol; Als jullie al enige tijd met elkaar hebben kennisgemaakt komen er vast ook situaties voor waarop er een beroep gedaan wordt op jouw opvoedvaardigheden. De kinderen kunnen uitproberen en je grenzen opzoeken. Het is zeker belangrijk dat de kinderen respectvol naar je blijven en je mag ook je grenzen aangeven en dit benoemen naar de kinderen en je partner. Er is alleen één grote maar. Je partner en zijn ex zijn de opvoeders. Hij en zijn ex hebben een ook opvoedstijl toegepast welke de kinderen kennen. Zolang jouw rol nog niet ‘stabiel’  is zal jij nog geen opvoedrol kunnen bekleden. Is jouw rol wel stabiel en gaan jullie bijvoorbeeld samenwonen  of ‘latten’  jullie al langere tijd dan zal jouw opvoedrol meer vorm gaan krijgen. De grote beslissingen zullen echter gemaakt worden door de ex en jouw partner. Je partner zal misschien wel met je willen overleggen, maar de uiteindelijke keuze is aan hem. Hoe ingewikkeld het ook kan zijn, blijf praten met jouw partner. Hij kan jou ondersteunen om samen met de kinderen jullie weg te vinden. En bedenk ook dat zijn opvoedrol zwaarder zal vallen want hij zal de balans moeten gaan vinden tussen het erkennen van zijn kinderen, dealen met z’ n mogelijke ‘schuldgevoel’ en het opkomen voor jou.
  9. Doe het rustig aan en geniet; het is hard werken om allemaal je plek te vinden in een ‘samengesteld gezin’, dus doe het rustig aan. Iedereen zal moeten wennen aan de nieuwe situatie, er komen nog genoeg momenten die ingewikkeld zijn en waarvan je kunt denken ‘ waarom ben ik hieraan begonnen’? Dus ga stap voor stap vooruit en geniet van die stapjes want als je de positieve vooruitgang ziet dan is het allemaal meer dan waard.
  10. Laat het even bezinken; De kennismaking is geweest en je gaat ervoor. Dit is een mijlpaal voor jou, je partner en iedereen in het samengestelde gezin. Je zult niet weten hoe het allemaal gaat lopen je maakt een sprong in het diepe. Het minst wat je jezelf kan gunnen is om er even bij stil te staan. Wat doet het allemaal met je? Even een moment van bezinning.

Hoe ging de eerste ontmoeting met jouw bonus kinderen? Leuk om van je te horen, je kan mij een bericht sturen op mijn Instagram.

Lees ook: De ex op social media, hoe ga je daarmee om? Lees hier de 6 tips

Cover foto gemaakt doorLotje fotografeert

Geplaatst in: Samengesteld gezin

Over mij

Ik ben Serena van Mil, 39, oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’, gezinscoach en columnist bij Fabulous Mama. Ik ben Bonusmama van Dymar (15) en Mama van Charlie-Fay (6) en Aiden Jaxx (1), samen met mijn verloofde leven wij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.