Opbouwen van zelfvertrouwen en zelfliefde in je samengestelde gezin: 5 tips

Opbouwen van zelfvertrouwen en zelfliefde in je samengestelde gezin: 5 tips

Jezelf verzorgen vind ik een belangrijk thema in ons samengestelde gezin. Ik ben opgegroeid in een huis vol meiden, waar dit altijd een thema was. Wij alle vier hebben onze eigen stijl qua make-up, verzorging en kleding. Vanaf mijn 16e mocht ik pas make-up dragen. Dit was de afspraak voor mijn oudere zussen, en dat wilden mijn ouders ook bij mij aanhouden. Ik voelde mij zoveel beter als ik make-up op mocht. Sinds ik een dochter heb, ben ik mij meer bewust van mijn voorbeeldrol. Lees verder: Opbouwen van zelfvertrouwen en zelfliefde in je samengestelde gezin: 5 tips!

Nu hield ik mij niet altijd aan de afspraken van mijn ouders en deed ik stiekem onderweg naar school een beetje make-up op. De ene zus ging voor ingetogen, de ander voor de meer extreme look, en mijn andere zus en ik wisselden het lekker af. Uiteraard was mijn make-up en kledingstijl geïnspireerd op mijn zussen, want dat is hoe je dat als jongste van het stel nu eenmaal doet. Ik heb altijd heerlijk gevonden om te tutten. Met make-up, mijn nagels en kleding kan ik mijzelf uitdrukken, een vorm van autonomie vinden. Voornamelijk vroeger ontleende ik er een vorm van zelfvertrouwen aan.

 

‘Hoe kan ik haar leren dat ze mooi genoeg is van zichzelf, als ik mij altijd ‘mooier’ maak met make-up?’

 

Er zijn weinig momenten dat ik zonder make-up de deur uitloop. Sterker nog, ik voel mij er helemaal niet zo comfortabel bij. Toen ik een dochter kreeg, werd dit een belangrijk onderwerp voor mij. Wat geef ik mijn dochter mee wanneer zij haar moeder altijd met make-up de deur uit ziet lopen? Hoe kan ik haar leren dat ze mooi genoeg is van zichzelf, als ik mij altijd ‘mooier’ maak met make-up? Het laat mij beseffen dat er nog wat werk aan de winkel is, daar waar het gaat over mijn zelfbeeld. Steeds vaker laat ik mijzelf daarom zien zonder make-up, bijvoorbeeld wanneer ik boodschappen ga doen of via foto’s die ik plaats op sociale media. Ik heb mijn onzekerheden over ‘naakt te verschijnen’ laten varen. Ik ben ook goed genoeg zonder make-up, goed genoeg met mijn ‘echte gezicht’.

 

Maar waarom is dat eigenlijk een keuze? Waarom moet ik voor het één of het ander kiezen? Wat ik wil uitstralen is dat beide keuzes goed zijn. Het gaat met name om mijn zelfbeeld, dat ik mijzelf goed genoeg mag vinden mét en zonder make-up, dat ik mij comfortabel en gelukkig voel. Want eerlijk is eerlijk, wanneer ik een belangrijk gesprek heb of wanneer ik mij niet zo fit voel, helpt het enorm wanneer ik mij mooi aankleed en mijn make-up on-point is. Het geeft mij een boost.

Opbouwen van zelfvertrouwen en zelfliefde in je samengestelde gezin: 5 praktische tips

Jaren geleden was er niet voor niets zoveel aandacht voor ‘the Power of Make-up’. Het gaat om zoveel meer dan je verschuilen voor onzekerheden. Je kunt zoveel gevoelens kwijt in het jezelf mooi opmaken en mooi aankleden. Het is een vorm van zelfliefde. Jezelf het waard vinden om voor te zorgen. Jezelf laten zien in alle mooie kleuren die je bezit.

 

In een samenleving waar nog regelmatig gezegd wordt: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, blijft het een uitdaging om los te breken en echt jezelf te mogen zijn.

 

‘Wat zou jou kunnen helpen om je dapper, sterk en fijn te voelen? Denk daar maar over na.’

 

Onlangs was er een situatie waarbij Charlie-Fay iets moest doen wat ze heel eng vond en waar ze erg tegenop zag. Toch moest het gebeuren. In plaats van haar plompverloren het te laten ondergaan, heb ik haar gevraagd: wat zou jou kunnen helpen om je dapper, sterk en fijn te laten voelen? Denk daar eventjes over na. Ze kwam terug met het antwoord. ‘Mama, mag ik mijn prinsessenjurk aan met glitter-hakken’? ‘En mag ik misschien ook de roze beer mee’? Ja, zeker lieverd. Hoe zou je, je haar willen hebben? ‘Graag in één staart.’ Als jij je daar goed bij voelt, doen we dat.

 

Sinds een tijdje heeft zij ook de halfedelstenen op de tafel ontdekt en vraagt mij regelmatig naar de werking ervan. Ik heb haar gevraagd of ze het fijn zou vinden om een steen mee te nemen. ‘Ja!’ De gele of de roze? ‘Een roze natuurlijk mama’. De rozenkwarts ging mee in haar eigen tasje. In vol ornaat, met een dosis zelfvertrouwen en met een goed zelfbeeld ging zij op pad, om hetgeen te doen wat ze spannend en eng vond. Zonder mokken, zonder tegenstribbelen. Zij had deze situatie onder controle.

holistisch coachen, rozenkwarts, halfedelstenen

Ik ben blij dat ik haar kan bijbrengen dat haar gevoelens er mogen zijn. We hebben besproken dat het eng is en dat, dat mag. We hebben gezocht naar manieren hoe zij ondanks het enge gevoel zich toch goed kan voelen en de kracht kan vinden om het aan te gaan. Dat door jezelf mooi te maken je, je ook sterker kunt voelen. Haar glitter-hakken lieten haar dapper voelen, haar beer gaf haar kracht en de complimentjes die zij kreeg gaven haar zelfvertrouwen. En toch heeft ze alles nog steeds zelf gedaan! Dat is waar ik haar voor geprezen heb. “Jij hebt dit zelf voor elkaar gekregen en je mag trots zijn op jezelf!”

De boodschap die ik mee wil geven aan mijn (bonus)kinderen is; creëer de beste omstandigheden voor jezelf om uitdagingen aan te gaan. Doe dat bijvoorbeeld met kleding, make-up, tof haar of je favoriete halfedelsteen. Vind datgene waar jij je kracht uithaalt, wees zoveel mogelijk lief voor jezelf en ga het aan. Want uitdagingen komen we ons hele leven tegen en het zijn de succes ervaringen die JIJ zelf hebt gecreëerd waar je uiteindelijk het meeste aan hebt.

 

OPBOUWEN VAN ZELFVERTROUWEN EN ZELFLIEFDE IN JE SAMENGESTELDE GEZIN: 5 TIPS 

1. Omarm je eigen schoonheid:

Leer om jezelf te waarderen, zowel met als zonder make-up. Laat zien dat zelfliefde en zelfvertrouwen niet afhangen van uiterlijk vertoon.

2. Kinderen doen wat je doet, niet wat je zegt.

Als (bonus)ouder ben je een rolmodel. Realiseer je dat jouw gedrag invloed heeft op de zelfperceptie van je kinderen. Door zelfverzekerd en liefdevol in het leven te staan, geef je hen een positief voorbeeld.

3. Stimuleer zelfexpressie:

Moedig je kinderen aan om hun eigen stijl en persoonlijkheid te ontwikkelen. Laat ze experimenteren met kleding, haarstijlen en andere vormen van zelfexpressie.

4. Bespreek gevoelens openlijk:

Leer je kinderen omgaan met emoties en moedig ze aan om hun angsten en onzekerheden te uiten. Geef hen de ruimte om zichzelf te zijn en bied steun waar nodig.

5. Focus op innerlijke kracht:

Help je kinderen om hun innerlijke kracht te ontdekken en te gebruiken om uitdagingen aan te gaan. Moedig hen aan om te geloven in zichzelf en hun capaciteiten, ongeacht de omstandigheden
Volg je mij al op Instagram? Leuk als ik je daar zie.

Lees ook; Met deze 5 tips zorgt Bonusmama Annemarie voor meer balans

Geplaatst in: Mama, Persoonlijke groei

Over mij

Mijn naam is Serena,(40), oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’, gezinscoach en jouw persoonlijke inspirator voor jou en je samengestelde gezin. Ik ben ruim 10 jaar bonusmama van Dymar (16) en Mama van Charlie-Fay (7) en Aiden Jaxx (2), samen met mijn verloofde leven wij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.